A nyár margójára: hamisítatlan házi lángos

Ha van valami, amit igazán szeretek a nyárban, az a lángos, ám én magam eddig sosem csináltam, mivel 40 fokban sütni...nem épp hálás feladat. Azonban kihasználva a barátságosabb időjárást, így nyár végére elkészült nagymamám receptje alapján az igazi házi lángos.

Nem kis vállalkozás volt, hiszen éleszteni, keleszteni kell a tésztát:jó tanács, ne kezdj neki éhesen, mert nem éppen gyors művelet.

Jöjjön a recept!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, tej, 1 dkg cukor és só, 3 kanál olaj,  víz.

Az élesztőt kevés langyos édes tejben kelesztjük, a lisztet egy tálban öntjük, a közepére mélyedést készítünk és ide rakjuk a sót, az olajat és a megkelt élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezt követően meleg helyen, konyharuhákkal letakarva egy órán át legalább kelesztjük. Ha már szép nagy, 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd nagyobb méretű pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk és kis bucikat készítünk, amelyeket letakarva még 15 percig hagyunk dagadni. Ezt követően gyors mozdulatokkal, a buci szélét az ujjainkkal húzogatva nyújtjuk a tésztát. Végül bő forró olajban kisütjük.

Ízesítése ízlése kérdése, nálunk kihagyhatatlan a fokhagyma, tejföl, sajt és egy kis metélőhagyma a színe miatt.

Kövess itt és itt is ha tetszett.