Minden egy jó recepttel kezdődik

Éhes Otthon

Szuper omlós csokiskeksz

Elég régóta kísérletezek a tökéletes keksz elkészítésével: mindig túl kemény, túl lágy, vagy túl íztelen lett. Valami mindig hiányzott. Most viszont, túl két próbasütésen, úgy néz ki meg van a tökéletes alaprecept, aminek később már csak a képzelet és az alapanyagok szabhatnak határt.

Hozzávalók: 2 bögre liszt, fél bögre olvasztott vaj, csoki, sütőpor, vaníliás cukor, barna cukor, folyékony édesítő

A száraz hozzávalókat egy edényben összekeverjük, cukorból annyit adunk hozzá, amennyire édesnek szeretnék, hozzá adjuk az olvasztott vajat, majd amikor már kissé kihűlt, adjuk hozzá az összetört csokit, különben úgy jártok, mint én elsőre, és mindenetek csokis lesz. Végül gyúrjátok össze a tésztát. Akkor jó ha tényleg kissé a gyurmára emlékeztető lesz az állaga. Végül korongokat vagy amilyen formájú kekszeket akarunk, készítünk belőle.

Nem muszáj csokisnak lennie, később ez bármilyen ízzel elkészíthető, sőt, akár önmagában is finom.

Ha tetszett a recept, kövess itt is.

Nem szereted a halat? Egyél harcsát!

Egész életemben utáltam a halat. Pedig balatoni lány vagyok, de a vízből is szélsebesen futottam ki, ha csak a közelembe érkezett egy pikkelyes teremtmény. A legnagyobb kulináris élvezetem, ami a halakhoz kapcsolható, a gyorsfagyasztott halrudacska volt...

Aztán úgy hozta a sors, hogy muszáj volt elkezdenem az egészség jegyében a halak világa felé is kacsingatni. Azonban mivel már a szagától is rosszul vagyok, kerestem azt a fajta uszonyost, ami a legkevésbé érződik halnak és még egészen normális árban is van. Ekkor került képbe az afrikai harcsa. Sikerült oly módon fűszerezni, hogy a lehető legkevésbé árulja el igazi valóját, sőt, finom is lett.

Hozzávalók: 2 nagyobb szelet afrikai harcsa, só, bors, paprika, olívaolaj, vaj, natúr joghurt, citromlé, majonéz

Szeleteljük fel a halat, majd fűszerezzük be ízlés szerint, ezt követően pedig hagyjuk 10 percet az ízeket összeérni. Egy serpenyőben olvasszunk meg egy kis vajat, majd egy kis olívaolajat is öntsük rá és süssük pirosra a halszeleteket. Ha kész, tartsuk melegen, majd készítsük el hozzá az öntetet: a natúr joghurtot és majonézt egy kis sóval, borssal és kicsi citromlével keverjük össze.

Végül ízlés szerint, akár salátával, akár más körettel tálaljuk.

Ha tetszett a recept, kövess itt is!

Természetes gyógymód megfázásra

Bizony, eljött az évnek az a szaka, amikor minden második ember piros orral, kezében zsepit szorongatva szenved. Nálam elég hamar bekövetkezett, ráadásul szokatlanul gyorsan ledöntött a lábamról. A sok gyógyszer mellé szerettem volna kipróbálni valami természeteset is, ami esetleg a jövőben megelőzésként is szolgálhatna.

Szóval fogtam azokat a hozzávalókat, amiket ilyenkor nagyanyáink is ajánlani szoktak és megpróbáltam egy még iható folyadékká kotyvasztani, amitől nem hányom el magamat azonnal (kivéve ha épp ez a cél).

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 2 kanál méz, fél citrom leve, két gerezd gyömbér, 2 csipet fahéj.

Megfázásnál különösen fontosa sok folyadék, a C vitamin és a fertőtlenítés, főleg, ha erős torokfájással jár a dolog. Ebben az italban mindez benne van, sőt még frissít is, ami különösen jól esik az ilyenkor eléggé meggyötör testnek. Sőt megelőzésként is ihatod ebben a hol meleg, hol hideg időben.

Persze, ami a legfontosabb, és amire rájöttem az elmúlt pár nap során, amíg kényszerpihenőn voltam, az a pihenés: fekvés, alvás és a semmittevés. A legtöbb esetben a betegségeknek lelki okai vannak, esetleg üzen a testünk, hogy kell egy kis szünet.

Szóval nem árt felkészülten várni a hideg napokat, amihez megfelelő alap ez a kis védőital!

Ha tetszett kövess itt is.

Édes élet, tiramisu a neved

A világ egyig legközkedveltebb édessége és meg is van az oka, hogy miért: nem csupán nagyon finom, de igen gyorsan, sütés nélkül készül. Mondjuk jót tesz neki, ha legalább egy estét pihizik a hűtőben, de ha nagyon nem bírja a család, és igen jól hűt a hűtő, akár egy óra után is élvezhető a süti. Tapasztalatból mondom, mert mi nem túl sokáig bírtuk ki kóstolás nélkül, persze csak az íze kedvéért...;) De mint mindenhez, ehhez is idő kell, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Hozzávalók: 2 csomag babapiskóta, cukrozatlan kakaópor, 2 dl kávé, rumaroma, cukor, 25 dkg mascarpone, 3 db tojás.

A mascarponét egy tálban összekeverjük a cukorral és a 3 tojás sárgájával, míg egy másik tálban a fehérjéből kemény habot verjük majd ezeket összedolgozzuk egy krémmé.

Egy újabb tálat veszünk (elég sok lesz a mosogatnivaló a végére...) amelyben egy sorba rendezzük szorosan a rumaromával összekevert kávéba áztatott babapiskótákat. Figyeljünk rá, hogy gyorsak legyünk, mert nagyon hamar mállani kezdenek a kis kekszek. Ha egy sorral végeztünk, jöhet a krém fele,majd egy újabb adag kávés piskóta, a tetejére pedig a krém. Legvégül szórjuk meg kakaóporral és irány a hűtő.

Egy éjszaka elteltével már fogyaszthatjuk is!

Ha tetszett a recept, kövess itt is!

A nyár margójára: hamisítatlan házi lángos

Ha van valami, amit igazán szeretek a nyárban, az a lángos, ám én magam eddig sosem csináltam, mivel 40 fokban sütni...nem épp hálás feladat. Azonban kihasználva a barátságosabb időjárást, így nyár végére elkészült nagymamám receptje alapján az igazi házi lángos.

Nem kis vállalkozás volt, hiszen éleszteni, keleszteni kell a tésztát:jó tanács, ne kezdj neki éhesen, mert nem éppen gyors művelet.

Jöjjön a recept!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, tej, 1 dkg cukor és só, 3 kanál olaj,  víz.

Az élesztőt kevés langyos édes tejben kelesztjük, a lisztet egy tálban öntjük, a közepére mélyedést készítünk és ide rakjuk a sót, az olajat és a megkelt élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezt követően meleg helyen, konyharuhákkal letakarva egy órán át legalább kelesztjük. Ha már szép nagy, 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd nagyobb méretű pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk és kis bucikat készítünk, amelyeket letakarva még 15 percig hagyunk dagadni. Ezt követően gyors mozdulatokkal, a buci szélét az ujjainkkal húzogatva nyújtjuk a tésztát. Végül bő forró olajban kisütjük.

Ízesítése ízlése kérdése, nálunk kihagyhatatlan a fokhagyma, tejföl, sajt és egy kis metélőhagyma a színe miatt.

Kövess itt és itt is ha tetszett.

Színpompás rakott zöldség

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én régen ki nem állhattam a legtöbb zöldséget, na nem mintha túl sokat megkóstoltam volna és tapasztalat beszélt volna belőlem, csupán már látszatra is ellenségesnek tűntek. Így a rakott ételek kiskoromban nálam kimerültek nagyrészt a krumplinál. Nagyszüleimnek viszont, ahogy már említettem, volt egy kis hegyük, amin szinte minden megtermett. Végül szépen lassan, egyre több zöldséggel ástam el a csatabárdot. Így egyik nap, amikor a hűtő utolsó tartalmát is ki akartam söpörni jött az ötlet, a mindent bele rakott zöldség.

A következő étel ízlés szerint variálható és nagyon egyszerű, színe miatt pedig még esztétikus is.

Hozzávalók: paradicsom, zöld paprika, kaliforniai paprika, krumpli, cukkini, hagyma, szalonna , olaj, olasz fűszerkeverék.

Mindent összevágunk egy tálba, majd meglocsoljuk fűszeres olajjal, amit előzőleg kevertünk össze, majd egy 30 percre legalább állni hagyjuk. Végül egy tálban tetején baconnal 35 perc alatt megsütjük és további 10 perc alatt 200 fokon megpirítjuk. 

Mivel hamar megszottyan, így 1-2 napnál tovább ne húzzuk az elfogyasztását. 

Az amerikai álom: mogyoróvajas csokitorta

Egyik nap, amikor végleg meguntam a mogyoróvaj bámulását a hűtőben és valami nem túl édes édességre vágytam, megszületett a mogyoróvajas csokitortorta ötlete. 

40239134_264793647369053_8210932135041695744_n.jpg

Hozzávalók: egy tábla étcsokoládé, 220 g liszt, 25 g cukrozatlan kakaópor, 1 csipet só, 2 evőkanál porcukor, 150 g vaj, 1 db tojássárgája, 30 ml habtejszín, 7 ek mogyoróvaj, 500 ml tejszín, 2 db nagyobb tojás

40235640_248592952513556_1568956608405307392_n.jpgElőször összeállítjuk a tésztát: egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot és a kakaóport, majd hozzá adjuk a vajat és elmorzsoljuk. A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját és a liszthez adjuk, tésztává gyúrjuk. Ezt kb. 30 perc pihire betesszük a hűtőbe, majd kinyújtjuk és annyira megsütjük, hogy ne folyjon a teteje..
Jön a krém: Felforraljuk a tejszínt, abban megolvasztjuk az étcsokit, majd folyamatos keverés mellett, hosszá adjuk a tojásokat. 

A langyos tésztára rákenjük a mogyoróvajat, végül pedig a csokis szószt és összesütjük kb. 20 perc alatt.
40313611_1036243023211175_8465926400694550528_n.jpg
Hidegen és melegen is nagyon finom.

Vendégváró falatkák-avagy hogyan nyűgözz le mindenkit

A fejembe vettem, hogy meglepem a páromat öregedése alkalmából egy igazi házibulival, mármint, amilyet a 30-hoz közeliek tartanak, aminek a legfontosabb pontja az étel, nem pedig az alkohol.

Ennek megfelelően, mivel az elmúlt napokban hanyagoltam a háztartást (csak hogy még nagyobb legyen a meglepetés ;) ) szabadnapot is kivettem, hogy mindennel elkészüljek. Nem akartam csak tipikus chips, ropi kombóval tömni a népet, megakartam mutatni kiből lesz a cserebogár, így hát  homemade falatkákat készítettem. Nem is akármilyent: ropihoz hasonló, sajtos-chia magos süti. Én is felültem egy pár hónapja a chia magos vonatra, ám hamar le is szálltam róla, de mégis kezdenem kell valamit a nagyobb mennyiségű magokkal, így a recept külön jól jött nekem.

Nagyon egyszerű a recept:

15 dkg liszt, 8 dkg sajt, 2 ek só, annyi tejföl, amennyitől összeáll a tészta de nem lesz ragadós, 5 dkg vaj, chia mag, és egy tojás a lekenéshez.

Öntsük egy tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a sót, és a sajtot, majd adagoljuk hozzá a tejfölt. Ha összeállt, nyújtsuk ki, majd kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg chia maggal, majd vágjuk fel kis téglalapokra. Végül, ha van hozzá idegzetünk, csavarjuk meg a tésztát és süssük meg kb. 20 perc alatt, 180 fokon.

A mindig finom húsos pite

Bár a nagymamám is hatalmas pite fenomén volt, de ezt a receptet most egy barátnőmtől kaptam, és így szabtam az én ízlésemre. Az a jó ebben az ételben, hogy nem túl nehéz, így reggelire, ebédre, vacsorára, meg csak úgy, ha megéheztél is tökéletes. Én egy jól megérdemelt csajbulin kóstoltam meg először, ahol révén, hogy van vega barátnőnk is, a hús nélküli változat is tarolt.

Jöjjön a recept:

Tésztához: 
200 g liszt, 100 g vaj, 2 db tojás (vagy egy nagy), só,víz, egy kanál joghurt

Töltelékhez: 200 ml tejszín, 100 ml tej, 4 db tojás, só, bors, bébiparadicsom, egy kis chili, fokhagyma, bébispenót (kb. 5 dkg), edami és trappista sajt, egy teáskanál vaj, sonka , csirkemell.

Összekeverjük a tészta alapanyagait, kinyújtjuk, majd pite vagy torta formában megsütjük egy kis nehezékkel (pl. valamilyen konzerv), hogy megmaradjon a tipikus pire forma és legyen hely a tölteléknek. Miután a tészta kész, összekeverjük a töltelék alapanyagait az előtte megsütött húsokkal, azt bele öntjük a pitetésztába és 180 fokon, pár perc alatt készre sütjük.

Igazából a töltelék ízlés kérdése, azt raksz bele, amit csak szeretnél, így mindenkinek lehet saját változata!

Kövess Instagram és Facebook oldalamon is!

Ahány ház, annyi lecsó

Gyerekkoromban a nyarak nagy részét az egy utcával lejjebb lakó nagyszüleinknél töltöttük nővéremmel, mit nekünk Riviéra, meg Horvát tengerpart. Mamáméknak a közelben volt egy hegyük (valamiért mindenki így hívja a legkisebb emelkedőt is Zalában), ahol szinte mindent megtermeltek maguknak:eper, alma, kukorica, paradicsom, paprika stb. És ha már paradicsom meg paprika, no meg nyár, akkor nem maradhatott el a jó öreg lecsó sem puha kenyérrel és tojással. Mennyei volt. Amikor elkezdtem magamra főzni, elsők között készítettem el a lecsót, mert nem éppen bonyolult, mégis mindenki másképp készíti és nagyon sokszínű, vagyis inkább sokízű ;)

Jöjjön a recept:

házi kolbász, 4 db tojás, só, bors, 50 dkg paradicsom, 1 kg paprika,2 vöröshagyma, pirospaprika, olaj.

Kevés olajon a vöröshagymával megpirítottam a nagypapámtól kapott fini kolbászokat, majd rájött a paprika,egy kis víz és a fűszerek, hagytam, hogy a paprika kicsit puhuljon és csak utána adtam hozzá a paradicsomot. Időnként nem árt hozzá adni vizet és ezzel együtt utó fűszerezni. Ha minden puha és jól néz ki akkor-már ha szereted-jöhet hozzá a tojás. És már kész is!

süti beállítások módosítása